Gebouw Chiro Veldegem

Informatie

Informatie

Wat is Chiro?

De Chiro is de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen en Brussel. Er bestaan bijna 900 groepen met meer dan 100 000 inschrijvingen en jouw kind is daar een van! De Chiro wil alle kinderen en jongeren, ongeacht hun sociale of culturele achtergrond, in hun vrije tijd bijeenbrengen. Via spel willen we kinderen en jongeren ervaringen laten opdoen, leren samenleven en hen een kijk bieden op zichzelf en de wereld. De kinderen spelen per leeftijd samen in groep. Zo maken ze nieuwe vrienden en veel plezier. Ze leren solidair te zijn en elkaar te respecteren. We streven ernaar dat iedereen volledig zichzelf kan zijn en dat ieder een nieuwe ervaring kan opdoen! Dus hou je ervan kampen bouwen in het bos of in de lokalen en ben je helemaal niet bang om eens vuil te worden met modder of verf? Altijd al eens in een grote tent willen slapen en samen gezellig liedjes te zingen rond een brandend kampvuur? Nieuwe vriendschappen maken voor de rest van je leven? Dan is de Chiro zeker en vast iets voor jou!

Voor wie is onze Chiro

Zowel jong als oud is welkom in onze Chiro. Op ons gemeenschappelijk terrein zit er zowel een meisjes- als een jongenschiro. Iedereen is welkom vanaf het eerste leerjaar. Onze lokalen bevinden zich in de Bosdreef 4, 8210 Veldegem

Afdelingen meisjes

 • Bengels : 1e en 2e leerjaar
 • Speelclub : 3e en 4e leerjaar
 • Kwiks : 5e en 6e leerjaar
 • Tippers : 1e en 2e middelbaar
 • Tiptiens : 3e en 4e middelbaar
 • Aspi’s : 5e middelbaar

Afdelingen jongens

 • Sloebers : 1e en 2e leerjaar
 • Speelclub : 3e en 4e leerjaar
 • Rakkers : 5e en 6e leerjaar
 • Toppers : 1e en 2e middelbaar
 • Keas : 3e, 4e en 5e middelbaar

Wanneer is er Chiro

Onze activiteiten gaan door op zondagmiddag van 13h30 tot 17h00. Vanaf 13h15 is er leiding aanwezig op het terrein. We starten onze Chiro met de formatie waarna we gezamenlijk een spel spelen of een liedje zingen. Tijdens de activiteit wordt er een pauze voorzien en een drankje aangeboden. De prijs van dit drankje zit verrekend in het inschrijvingsgeld. We starten het jaar altijd met onze ‘startdag’ waarbij iedereen op zoek gaat naar hun nieuwe leiding en eventueel verandert van groep. Onze startdag staat traditioneel gepland op de laatste zondag van september. Natuurlijk kan er doorheen het jaar ook uitgeprobeerd of aangesloten worden bij onze Chiro!

Inschrijven

Inschrijving kost 50 euro voor het hele Chirojaar. In deze prijs zit onder andere de verzekering en drankjes van tijdens de middag verrekend. Inschrijvingen na 1 januari kosten nog 25 euro. Bij verschillende ziekenfondsen krijg je een deel van het lidgeld terugbetaald. Na inschrijving worden er fiches voor terugbetaling opgesteld door de groepsleiding en uitgedeeld/ rond gemaild. De inschrijvingen als medische informatie worden verzameld op stamhoofd.

Bivak

Ons jaarlijks kamp gaat door van 31 juli tot en met 10 augustus. Zowel de jongens als de meisjes vertrekken apart naar twee verschillende kamphuizen in België. De jongste afdeling gaat slechts 7 dagen mee. De vertrekdatum wordt telkens op voorhand meegedeeld (ofwel vertrek op 31 juli tot 7 augustus, of vertrek op 3 augustus tot en met 10 augustus). De oudste twee afdelingen vertrekken op 30 juli met de fiets richting de kampplaats. De kostprijs van een kamp (2023) bedraagt 150 euro waarbij er telkens een korting verrekend wordt bij meerdere ingeschreven kinderen. De jongste groepen die 7 dagen meegaan betalen slechts 110 euro. Bij verschillende ziekenfondsen krijg je een deel van het kampgeld terugbetaald. Na het kamp worden er fiches voor terugbetaling opgesteld door de groepsleiding en uitgedeeld.

Uniform

Als Chiro zijn we graag herkenbaar en daarom wordt een uniform verplicht vanaf de kwiks (T-shirt + rok/short) en rakkers (T-shirt/hemd/pull). Bengels en speelclub dragen op zondag best speelkledij. Kledij kan in de Banier (de chirowinkel) aangekocht worden: https://www.debanier.be/chiro.html Zelf hebben wij ook ons eigen aanbod met chirokledij.
 • De meisjeschiro verkoopt t-shirts en truien met het Burlebub logo.
 • De jongens verkopen een t-shirt met de Kobbe logo.
Tweedehandskledij kan aangekocht en verkocht worden op onze facebookgroep

Sociale media

We hebben meerdere sociale media kanalen.